
Ankara Otizm Tedavisi
Gelişimsel bozukluklar arasında en yaygın olanıdır. Otizm, çocukluk çağlarında başlayan ve yaşam boyu devam eden nörolojik bir bozukluktur. Otizmde sürekli tekrarlayan davranışlar, herkesin yapabildiği onların yapamadığı sosyal hayatlarını etkileyen davranış problemleri türüdür. Otizm genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilir. Aslında otizm bir hastalık değil farklılıktır. Normal bireylerden ayrılan özellikleri sayesinde farklı bir kişiliğe sahiptirler. İnsanların otizmli bireylere olumlu yaklaşımı ve farkındalığı ile onların zor olan hayatları biraz daha kolaylaşacaktır.
Otizm Kimlerde Görülür?
Otizm coğrafya, ırk, dil fark etmeksizin her toplumda görülebilir. Otizmin ortaya çıkmasında genetik faktörünün rol oynadığı bilinmekle beraber çevresel faktörler de etkili olabilmektedir. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla 4 kat daha fazla görülür. Otizmli bireylerin dış görünümleri normal insanlardan farklı değildir. Bazen kafa yapıları büyük olabilmektedir. Bir ailenin otizmli bir çocuğu varsa diğer çocuklarının da otizmli olma olasılığı yüksektir.
Otizm Belirtileri
Aşağıda belirtilen özelliklerden bir veya birkaçı çocuğunuzda görülüyorsa alanında uzman kişilere danışmanız oldukça faydalı olacaktır.
- Kendisine seslenildiğinde cevap vermez, ilgisiz gözükür.
- Göz teması kurmaz, temas kurulduğunda rahatsız olur.
- Gülümsemeye tepki vermez.
- Onunla konuşulduğunda yüzünüze bakmaz.
- Kendi yaşıtlarına karşı oldukça ilgisizdir.
- Sürekli tekrarlayan davranışlarda bulunurlar.
- Çamaşır makinası gibi sürekli dönen eşyalara çok ilgilidirler.
- Bilişsel gelişiminde yaşıtlarına göre geridedirler.
- Takıntılı davranışlarda bulunurlar.
- Sürekli aynı oyuncakla oynamak isterler.
- Acıya karşı tepkisiz olabilirler.
Otizm Tanısı Nasıl Konulur?
Otizmin anne karnında birtakım testlerle teşhisi mümkün değildir. Çünkü otizm, down sendromu gibi tek bir kromozom hasarından kaynaklanmamaktadır. Otizmin ortaya çıkmasında birçok gen ve faktör etkili olabilmektedir. Otizm belirtileri bazen bebeklik döneminin başlarında ortaya çıkarken, bazen de daha geç ortaya çıkabilmektedir. Belirli yaş kadar normal seyreden çocuklarda daha sonradan da belirti göstermeye başlayabilir. Burada ailenin önemi büyüktür. Çocuklarında ortaya çıkan değişiklikleri gözlemleyerek öyküyü doğru anlatmalıdırlar. Bazı aileler çocuklarının durumunu normal karşılayıp sorunu reddetme eğiliminde bulunurlar. Belirli yaşa kadar normal davranış eğilimi göstermiş olsalar bile yukarıda sıraladığımız belirtileri gösteren çocuklar otizm tanısı alır. Otizm tanısı uzman psikiyatristin çocuğu gözlemlemesi, belirli sorular sorması ve bazı gelişimsel testlere tabi tutması ile konur. Gerek duyulduğunda nöroloji gibi farklı branşlara konsültasyon yapılabilir.
Otizm Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Günümüzde maalesef otizmin herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Otizmde erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Erken tanı ve tedavi ile çocukların yetenekleri geliştirilip çocuklara yaşam becerileri kazandırılması gerekmektedir. Özel çocuklar için kreşler ve okullar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra alanında uzman kişiler tarafından aileye ve otizmli bireylere çok yönlü destek sağlanmaktadır. Böylece otizmli bireyler temel yaşam aktivitelerini daha rahat yerine getirebilmektedirler. Ankara Papillion ailesi olarak ebeveynlerimize ve özel gereksinimli bireylerimize alanında uzman kadromuzla destek vermeye devam ediyoruz.