
Ankara Öğrenme Güçlüğü Tedavisi
Öğrenme güçlüğünü çocuğun konuşma, anlama, kendini ifade edebilme, matematiksel problemleri çözme ve okuma yazma öğrenme durumlarının diğer çocuklara oranla daha düşük olduğu durumlar olarak tanımlayabiliriz. Bu durumdaki öğrenciler normal zekâ düzeyine sahip olsalar bile öğrenme, anlama ve problem çözme seviyelerinde başarısız veya yetersiz olduğu görülmektedir.
Öğrenme güçlüğü olan çocuklar yaşıtlarından daha farklı düzeyde öğrenme durumları da gösterebilirler. Bu çocuklara zekâ testi yapıldığında zekâlarının normal seviyede olduğu görülür. Genellikle okullarda sınıf öğretmenleri tarafından tespit edilerek aileler bilgilendirilir ve gerekli yönlendirmeler yapılır.
Özel öğrenme güçlüğünü üç alt başlık altında inceleyecek olursak;
Disleksi: Disleksi okuma güçlüğünü ifade eder.
Diskalkuli: Matematiksel problemleri çözmede yaşanılan güçlüğü ifade eder.
Disgrafi: Yazmada yaşanılan güçlüğü ifade eder.
Çocuklar bu öğrenme güçlüğü türlerinden sadece bir tanesine veya birden fazlasına sahip olabilirler.
Öğrenme Güçlüğünün Nedenleri
Ailelerin ve öğretmenlerin nedenini çok merak ettiği bu konu çeşitli araştırmalar sonucunda tam bir sonuca varılamasa da birkaç muhtemel nedene dayandırılmıştır.
- Genetik faktörler
- Nörolojik bozukluklar
- Doğum anında bebeğin yaşadığı travma
- Gebelikte zararlı madde kullanımı
- Gebelikte kullanılan ilaçlar
- Yetersiz beslenme olarak ifade edilmiştir.
Çocuğumuzda Hangi Belirtiler Olursa Öğrenme Güçlüğünden Şüphelenmeliyiz?
- Konuşabilmesine rağmen yazmada güçlük çeker veya yazamaz.
- Basit matematik kurallarını öğrenemez.
- Geometrik şekilleri çizemez.
- Yazabildiği halde okuyamaz.
- Öğrendiklerini çabuk unutur.
- Ödevlerini yapmaz.
- Çabuk sıkılır.
- Sınıfta davranış problemleri sergiler.
- Çok çaba göstermesine rağmen şarkı ve ninnileri ezberleyemez.
Öğrenme Güçlüğünün Tanısı ve Tedavisi
Her öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğa bu tanı konmaz. Örneğin çocuğun ders çalışabilmesi için uygun ortamın sağlanamaması durumunda ders çalışamıyor olması çocukta öğrenme güçlüğü olduğunu ifade etmez. Okulda başarısızlık gösteren öğrencinin durum tespitini sınıf öğretmeni yaptıktan sonra aile ile iletişime geçilerek konu hakkında bilgilendirmeler yapılır.
Okul rehber öğretmeninden konu hakkında yardım alınır. Sorunun çözülememesi durumunda RAM ( Rehberlik Araştırma Merkezi)’a yönlendirilir. RAM’da yapılan değerlendirme sonucunda ‘’Özel Öğrenme Güçlüğü’’ tanısı konulur. Öğrenme güçlüğü tanısı konan çocuklar özel eğitim merkezlerinde psikoeğitim yoluyla tedaviye başlarlar.
Özel öğrenme güçlüğü bulunan çocukların tanı ve tedavi süreçleri, alanında uzman kişiler tarafından sağlanmakla birlikte ebeveynlerin desteğinin de çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Ebeveynlerin, tedavi dönemlerinde aktif bir şekilde rol alması çocukların gelişimi açısından son derece faydalıdır. Özel öğrenme güçlüğü tanısı alan çocuklar için ilaçla tedavi bulunmamaktadır. Ancak öğrenme güçlüğünün yanında davranış bozuklukları, nörolojik problemler ve medikal tedavi gerektiren sorunlar mevcut ise ilaç tedavisine başvurulur.
Bu süreçte ebeveynlerin ve çocukların psikolojik açıdan desteklenmesi önemlidir. Ankara Papillion Akademisi olarak uzman kadromuzla özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarımızın her zaman yanında olmaktan ve onlara gerekli tüm desteği sağlamaktan gurur duyuyoruz.